Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας-
 Η σημασία της Ελληνικής Γλώσσας και ο ρόλος της ανά τους αιώνες.

  Την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, πραγματοποιήθηκε, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από την  καθηγήτρια Αγγλικών του σχολείου κ.Μοσχόβου Αικατερίνη, με σκοπό να γνωρίσουν τα παιδιά την σπουδαιότητα και την σημασία της ελληνικής γλώσσας, την συνεισφορά της σε άλλες γλώσσες και γενικότερα το ρόλο που αυτή διαδραμάτισε ανά τους αιώνες.
             Η  παρουσίαση πραγματοποιήθηκε τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες με την συμμετοχή των μαθητών των Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄ τάξεων και προλογήθηκε από την διευθύντρια κα Χρυσανθακοπούλου Αναστασία. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν πόστερ και βίντεο με αναφορές στην προέλευση της ελληνικής γλώσσας καθώς και μία σύντομη ιστορική αναδρομή για το πώς αυτή εξελίχθηκε μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια, οι μαθητές αναγνώρισαν πολλές λέξεις στα αγγλικά με προέλευση απευθείας από την ελληνική γλώσσα και επισημάνθηκε ότι, τόσο στην καθομιλουμένη όσο και στον τομέα των επιστημών, η επιρροή του λεξιλογίου της ελληνικής πάνω στην αγγλική γλώσσα, υπήρξε σημαντική. Παρουσιάστηκαν, ακόμη, ιδιότητες της ελληνικής γλώσσας που την καθιστούν ως τη ''Γλώσσα των Γλωσσών'', όπως ο πλούτος του λεξιλογίου, η δυνατότητα δημιουργίας νέων λέξεων, η κυριολεξία, η ακριβολογία, η μουσικότητα, η ευλυγισία, καθώς και το ότι αποτελεί αυτόφωτη γλώσσα που δεν εξαρτάται από καμία άλλη και ομιλείται και γράφεται συνεχώς,  επί τουλάχιστον 4000 συναπτά έτη.
            Τέλος, τονίσθηκε στους μαθητές η συμβολή της ελληνικής γλώσσας στην διάδοση του χριστιανισμού και στην εδραίωση του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πολιτισμού.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου